Mobil Sohbet Kültürü


Mobil Sohbet Kültürü kelimesi bizim dünyamıza nasıl gelmiştir?Peki en önemli sorusu da mobil sohbet odalarına nasıl taşınmıştır değil mi?

Öncelikle Muhabbet kelimesi nedir ve manası hakkında hep beraber biraz düşünelim ve çeşitli bilgiler sizlerle paylaşalım.

  • Arapça”sevgi”anlamına gelen hubb sözünden gelmektedir.
  • Bu hubb Sözünden,”dost,sevgili,arkadaş,anlamlarından habib kelimesi türemiştir.Aynı zamanda “Sevilen”anlamında “mahbûb”sözü de öyle.
  • “Sevgi göstermek”anlamında bugün kullanmadığımız “ihabb”kelimesinden “dost,sevgili,sevgi gösteren…vb.”anlamlarında muhibb sözü türemiştir.
  • Kanuni Sultan Süleyman-ın şair olarak mahlası muhabbi buradan gelir.Kanuni iyi bir şair değildir,ama klasik şiirin en büyüklerinden olan “baki”ye el uzatarak onu deyim yerindeyse keşfetmiştir.Kanuni”Saltanatımın en keyifli işi baki-yi tanımaktı”demiştir.
  • Aslen muhabbet olan kelime osmanlıca dil bilgisinde mimli masdar türünde bir kelimedir ve bu hubb kelimesinden gelir.”Sevgi”anlamındadır.Osmanlıca içerisinde “mu”ile başlayan pek çok kelimeden etkilenerek (analoji)”muhabbet” şekline dönüşmüştür.
  • Bu günümüze gelen “muhabbet”kelimesi sevilen kişi ile edilen sohbet,konuşma görüşme “fiilini karşılamaktadır.Buda mobil sohbet olayına Mobil sohbet odalarına yansımıştır.Sohbet odaları,Sesli mobil sohbet odaları,Görüntülü sohbet mobil odaları gibi içine almıştır.
  • Esas olarak bu fiili karşılayan kelime ise arabça içerisinde “sohbet”dir.Buda mobil sohbet odalarına Muhabbet kelimesi olarak yansıyarak bütün şehirdeki,yabancı ülkelerdeki bay bayan toplulukları odalarında toplamalarına vesile olmuştur.Arapça orjinali “suhbet”olan kelimenin faili sahipdir. Biri sizi seviyor,sohbetinize layık görüyorsa sizin sahibinizdir,dizde onun.
  • Osmanlı devrinde padişahlar sohbetini hoş buldukları şairleri himayeleri altına alırdı.(patronaj)(has bahçede ayş u tarab)(halil inalcık)bu şairler şuara meclisleri namı diğer işret meclislerinde hamileri olan padişahlara veya büyük devlet adamlarına şiirler okur,kasideler sunarlardı.Bu şairlere padişahların sohbetine layık görüldükleri ve onlara dostluk ettikleri için “musâhip”denirdi ki bu kelime de sohbet kelimesinden gelir.Örnek vermek gerekirse kanuni-baki dostluğu herkesin malumudur.
  • Karşılıklı yapılan yani işteş sohbete musahabet denir ki musahip bu kelimenin öznesidir.
  • Son olarak Hz.MUHAMMET-i görebilmiş ve onun sohbetine nail olabilmiş kişilere sâhip kelimesinin çoğulu olan sahabe denmiştir.Ki bu kelimenin diğer bir çoğulu ise ashâpdır.
  • Türkçedeki sevgi sözü sevmek fiilinden gelir.Eski türkçe hali seb-tir.(b>v)değişimi ile bugünkü halini almıştır.Sevgi kelimesine getirilen sıfat eki ile sevgili sözü türemiştir.Türkçe “Aşk”anlamına gelen söz sevi-dir.
  • Aşk kelimesi ve kendisinden türeyen kelimeler hakkında.
  • Arkadaşlar bunu anlatmamdaki tek sebeb muhabbet kelimesi ve sohbet kelimesi bütün güzel duyguları içine kapsamaktadır.En güzel duygular sonuçta Muhabbet ile gelmektedir.Muhabbet ise sohbetin eşanlamlısıdır.Sonuçta insanlar muhabbet ile seviyor seviliyorlar..

Bir önceki yazımız olan Ücretsiz Mobil Sohbet Sitesi başlıklı makalemizde Ücretsiz Mobil Sohbet Sitesi hakkında bilgiler verilmektedir.


Yazar: Çiğdem

Görüntüleme: 80 defa

Kategori: Mobil Sohbet

Yayınlanma Tarihi: 18 Şubat 2019

Cevap bırakın